著書
公開件数:8件

No.1
タイトル カラー コア生化学
著者 リーバーマン/ライサー
担当範囲 6〜8章
出版社 西村書店
出版日 2018/07/02
ISBN 978-4-89013-484-7
URL
概要 米国医師免許試験対策本のベストセラーを翻訳した

No.2
タイトル 抗アミロイドβ凝集体抗体を用いたアルツハイマー病血液診断の試み
著者 吉宗一晃
担当範囲
出版社 シーエムシー出版
出版日 2018/06/12
ISBN
URL
概要 アルツハイマー病の血液診断についての研究について解説した

No.3
タイトル D-アミノアシラーゼ
D-アミノ酸代謝関連酵素
バイオインダストリー
著者 吉宗一晃、若山守
担当範囲
出版社 シーエムシー出版
出版日 2014/03/12
ISBN
URL
概要

No.4
タイトル Cold-Adapted Microorganisms
著者 Jun Kawamoto and Tatsuo Kurihara
担当範囲 Proteins Involved in Cold-adaptation
出版社 Caister Academic Press
出版日 2013/09/01
ISBN 978-1-908230-26-3
URL
概要 The earth is dominated by low-temperature environments including 90% of oceans and 26% of terrestrial soil ecosystems. Once thought too cold for life these environments have been shown to support diverse microbial communities. Psychrophiles use a wide variety of metabolic pathways, including photosynthesis, chemoautotrophy and heterotrophy and form robust, diverse communities. Cold-adapted microorganisms play a major role in nutrient turnover and primary biomass production in cold ecosystems and have important applications in biotechnology and in the study of food spoilage microorganisms.
In this up-to-date book, prominent authors present cutting-edge knowledge and current concepts on cold-adapted microorganisms. Divided into three main sections the book covers the major aspects of biodiversity in cold ecosystems, the physiology and molecular adaptation mechanisms, and the various biomolecules related to cold adaptation. Individual chapters cover the various habitats and the diverse strategies employed to cope with the cold. This major new work represents a valuable source of information to all those scientists interested in cold-adapted microorganisms, extremophiles, microbial ecology and environmental microbiology.

No.5
タイトル Thermophilic Microbes in Environmental and Industrial Biotechnology
著者 Editors: Satyanarayana, Tulasi, Littlechild, Jennifer, Kawarabayasi, Yutaka (Eds.)
担当範囲 Sugar Metabolic Enzymes
出版社 Springer
出版日 2013/04/12
ISBN 978-9400758988
URL
概要

No.6
タイトル 食品酵素化学の最新技術と応用II
-展開するフードプロテオミクスー
著者 吉宗一晃、若山守
担当範囲 99-108
出版社 シーエムシー出版
出版日 2011/10
ISBN 978-4-7813-0483-0
URL
概要 食品工業での利用を念頭においたグルタミナーゼとアスパラギナーゼの研究例を総説にまとめた。

No.7
タイトル Extremophiles Handbook
著者 Yumoto, I., K. Hirota, and K. Yoshimune
担当範囲 56-76
出版社 Springer inc.
出版日 2011/01
ISBN 978-4-431-53898-1
URL
概要 Presents a comprehensive overview on Extremophiles research
Covers microbial life in the whole range of extreme environments
Written by leading experts in the field

No.8
タイトル D-Amino acids: A new frontier in amino acid and protein research
著者 Wakayama, M., K. Yoshimune, and M. Moriguchi
担当範囲 561-571
出版社 Nova Science Publishers, Inc.
出版日 2007/01/01
ISBN 1600210759
URL
概要 D-アミノ酸研究の実験書において、N-アシル-D-アミノ酸アミドヒドロラーゼの研究に関する部分を執筆した。